משלוח חינם בקנייה מעל 400 ש"ח

עקבו אחרינו:

הלכות מזוזה בקצרה

בתורה נאמר (ספר דברים פרק י"א פסוק כ'): "וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך".  פסוק זה הוא המקור בתורה שבכתב למצוות קביעת המזוזה בפתח הבית.

על פי ההלכה (שולחן ערוך, חלק אורח חיים, סימנים רפ"ה – רצ"א), מצווה על כל אדם לקבוע מזוזה בכל פתח מפתחי הבית. אפילו יש לו כמה חדרים, ובכל חדר כמה פתחים, אפילו אינו משתמש אלא באחד מהם, כולם חייבים במזוזה. גם אם אינו צריך להשתמש בהם – חייבים הם במזוזה וגם שערי חצרות ומבואות חייבים במזוזה.

את המזוזה קובעים בצד ימין של הנכנס לחדר. אם קבעה בצד שמאל פסולה, וצריך לעוקרה ולקובעה בצד ימין. דלת המשמשת בין שני חדרים, כאשר לא ברור מה נחשב כניסה ומה נחשב יציאה, ואינו יודע היכן הוא 'ימין הנכנס': באם יש חדר חשוב יותר בין שתיהם, יקבע בימין הכניסה לחדר החשוב יותר. באם חשיבותם שווה, יקבע את המזוזה לפי 'היכר ציר', דהיינו שיקבע את המזוזה בצד ימין של החדר שהדלת נפתחת לתוכו.

מקומה של המזוזה, הוא בתחילת השליש העליון של הדלת, בצידה החיצוני. אם קבעה למעלה מכך כשרה, ובלבד שתהיה רחוקה מן המשקוף העליון 'טפח' (כ-8 סנטימטרים). על המזוזה להיות קרובה יותר לצד החוץ, אבל אינו מעכב.

גלגול המזוזה נעשה מצד שמאל לצד ימין, באופן שהפותח את המזוזה יקרא את תחילת פרשית שמע, מימין לשמאל (בדרך כלל המזוזות מגיעות מגולגלות מראש). את הקלף המגולגל – המזוזה – מניחים בתוך "בית המזוזה", כדי להגן עליו מפגעי מזג האוויר.

בחלק מעדות ספרד, קובעים את המזוזה במאונך, באופן ישר, בחלק המשקוף החיצוני. בעדות אשכנז וכך הוא גם מנהג יהודי מרוקו, קובעים את המזוזה באלכסון, כך שצידה העליון מוטה כלפי פנים הבית, וצידה התחתון כלפי חוץ. באם אין מקום לשים את המזוזה בצורה אלכסונית, בצדה החיצוני של הדלת. מוטב שתהיה קבועה בצורה זקופה בצד החיצוני, מאשר לקבוע אותה בצורה אלכסונית מעבר הפנימי של הדלת, בפנים הבית.

קודם קביעת המזוזה יש לברך "ברוך אתה א-דוני א-לוהינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציונו לקבוע מזוזה" ואם קובע מזוזות  נוספות, מיד לאחר מכן, אינו צריך לברך שוב. באם המזוזה נפלה, לאחר שהייתה קבועה במקומה, ובא לקבוע אותה מחדש עליו לברך את הברכה. אולם במידה שהורידה על מנת לבדוקה: בבית בארץ ישראל, באם עבר יום משעת ההורדה, יש לברך שוב. ובבית הנמצא בחוץ לארץ, רק לאחר שעברו 30 יום, יש לברך שוב.

במקום שיש חשש לגנבה, ניתן לחפור בתוך דפנות הפתח ולהניח המזוזה שם, כל עוד ניכר מקום המזוזה, ובלבד שלא יעמיק אותה יותר מטפח (8 ס"מ). באם אינו יכול לחפור בדפנות, ניתן בשעת הדחק להניח את המזוזה בפנים הבית, ובלבד שלא ירחיק את המזוזה מן הפתח 8 ס"מ ויקבע אותה על דופן המשקוף עצמו ולא על הקיר בסמוך.

חדר החייב במזוזה הוא חדר בשטח של "ארבע אמות על ארבע אמות" (כ-192 סנטימטרים על 192 סנטימטרים, שהם כ-3.7 מ"ר), וצריך שיהי גובה הפתח לפחות 'עשרה טפחים', 80 סנטימטרים. חדרים קטנים יותר פטורים מן המזוזה. בחדרי שירותים ואמבטיה וכיוצא בהן אין קובעים מזוזה.

אלו הם עיקרי הלכות קביעת המזוזה. ליתר פרטים וכן לשאלות – כדאי לפנות לרב.

שתפו מאמר זה עם חברים

התייעצו עם המומחים שלנו

ספרו למומחים של מכון הסופרים על הצרכים שלכם ואנחנו נתאים לכם פתרון מדויק בכל הקשור לתפילין, מוצרי סת"ם ותשמישי קדושה
או מלאו טופס זה ואנו נחזור אליכם בהקדם:
פתח וואטסאפ
יש לכם שאלות?
כאן צוות אוצר הסתם,
נשמח לענות לכל שאלה
דילוג לתוכן